همه با هم پیش به سوی مدیریت جهادی تحول آفرین و تمدن ساز
۲۱ الی ۲۷ خرداد ماه هفته جهاد کشاورزی و یادآور صدور تاریخی فرمان مبارک حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه برای تاسیس جهاد سازندگی در ۲۷ خرداد ماه سال ۱۳۵۸ است.
بسم الله الرحمن الرحیم
همه با هم پیش به سوی مدیریت جهادی تحول آفرین و تمدن ساز
۲۱ الی ۲۷ خرداد ماه هفته جهاد کشاورزی و یادآور صدور تاریخی فرمان مبارک حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه برای تاسیس جهاد سازندگی در ۲۷ خرداد ماه سال ۱۳۵۸ است.
فرمان مبارکی که تاریخ ساز و حماسه آفرین شد ، به گونهای که نماد و الگوی خوب بودن ، مفید بودن ، موثر بودن، خادم بودن ، خدمتگزار مردم بودن، کارآمد بودن و علمی و منطقی و تحول آفرین و تمدنساز بودن است.در این رابطه همگان تلاش دارند که خود را جهادگر و عملکرد خود را جهادی معرفی کنند تا آنجا که میتوان در مدح جهاد و جهادی بودن بگوییم:
این جهاد چیست که عالم همه جوینده اوست / این چه نوری است که روشنگر و بستر سازندگی است.
نمونههایی از اقدامات حماسه آفرین و تمدن ساز جهادگران جهاد سازندگی :
۱)آغاز طوفانی و سراسری:
آغاز هماهنگ و سراسری خدمت در سراسر کشور با ساختاری آماده به کار و سازمان یافته، مصمم، کارآمد بلافاصله پس از صدور فرمان حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه از صبح ۲۸ خرداد ۱۳۵۸ در سراسر کشور.
۲)خدمت متکی به اطلاعات و دانش:
جمع آوری اطلاعات و آمار پایه روستاها، برنامهریزی اقدامات تمدنساز با تشکیل ۳۵ هزار شوراهای اسلامی روستایی و شکل دهی حکمرانی کارآمد مردمی، جلب مشارکتهای شهر و روستا و احداث و ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای مردم با مشارکت جامعه روستایی و تبدیل 90% محرومیت از خدمات زیربنایی در روستاها به بهرهمندی ۹۰ درصدی صرفاً در ۲۲ سال عمر با برکت جهاد سازندگی
۳)حضور موفق داوطلبانه در دفاع قدس:
حضور داوطلبانه در دفاع مقدس همزمان با خدمت در روستاها و نقش آفرینی مهندسی رزمی جهادگران برای توقف متجاوزین و عقب راندن آنان در کنار رزمندگان تا آنجا که امام راحل فرمودند :
نقش جهاد در جنگ کمتر از نیروهای نظامی نبوده و نیست.
۴) جهاد سازندگی پرچمدار تولید دانش بنیان اشتغال آفرین:
تولید اشتغال آفرین تمدنساز در بخش امور دام کشور صرفاً در یک دهه از سال ۱۳۶۹ تا سال ۱۳۷۹ و تغییر جهت واردات به خودکفایی و صادرات در اکثر محصولات و فرآوردههای دامی همچون مرغ و تخم مرغ که در فرایند توسعه ای دیگر تمدنهای جهان بینظیر است. همچنین تحول در استفاده از ظرفیتهای سرزمینی با آبخیزداری و معرفی و خلق فناوری آبخوانداری همچنان در جهان نوآورانه است و بویژه می تواند ابزارکارآمد حکمرانی متکی به آب و حل چالش آب کشور باشد.
۵) جهاد سازندگی پرچمدار جهاد علمی:
ایجاد نهضت جهاد علمی با آموزشهای عقیدتی انسان ساز و آموزشهای تخصصی مهارت آفرین برای کلیه جهادگران از جمله برنامهریزی آموزش ۱۵ هزار نفر در مقاطع لیسانس تا دکترا ایجاد و توسعه ۱۵۰ مرکز موسسه و ایستگاه آموزشی و تحقیقاتی تحول آفرین به گونهای که جهادگران پرچمدار جهاد علمی کشور از تاسیس تا انحلال شدند و همین جایگاه برای جهاد علمی کافی است که مقام معظم رهبری پس از انحلال جهاد سازندگی همچنان بر توسعه کمی و کیفی جهاد علمی تاکید دارند و آن را مستمراً پیگیری میفرمایند و آنرا ابزار کارآمدی و تولید دانش بنیان اشتغال آفرین معرفی فرموده اند.
۶) جهاد سازندگی یاور و پشتیبان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی:
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بعد نظامی و امنیتی از تاسیس تاکنون همچون خورشید درخشیده است چه در دفاع مقدس و چه پس از آن و هم اکنون در سازماندهی نهضت مقاومت منطقهای و دفاع از ملت مظلوم فلسطین پرچمدار و حماسه ساز شده است. جهادگران از تاسیس تا انحلال یاور رزمندگان و پاسداران بودهاند. از جمله آن میتوان پیشگامی در تاسیس بسیج سازندگی، جهادهای خودکفایی بخش نظامی، کمک به شکلگیری بهداشت و درمان و مهندسی رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از همه مهمتر همراهی و پشتیبانی از مجموعه رزمندگان در دفاع مقدس تا پیروزی بر متجاوزین. امام خمینی نقش جهادگران در کنار سپاه پاسداران را اینگونه تفسیر و تعبیر فرمودند که جهاد و سپاه دو بال انقلاب هستند.
۷) جهادگران پرچمدار دیپلماسی اقتصادی و توسعهای :
جهاد سازندگی با تاسیس دفاتر جهاد سازندگی در دیگر کشورها به ویژه کشورهای محروم نهضتی را برای شکلگیری جهاد در آن کشورها از جمله در لبنان، تانزانیا، سودان و بوسنی و دیگر کشورها آغاز کردند نهضتی برای توانمندسازی مردم آن سرزمین تا بتوانند خودشان سازنده کشور خودشان باشند. این نوع از حمایت و پشتیبانی با رویکرد ارسال کمکهایی از جنس دارو و کالا و خدمات و منابع مالی که زودگذر هستند و تاثیر تمدنسازی ندارند متفاوت است. تاسیس دفاتر جهاد سازندگی و تربیت جهادگرانی که خود سازنده کشور خودشان باشند حالا از لبنان با تنوع و تفرق قومی با خدمات جهادگران و حضور و پرقدرت و همه جانبه رزمندگان با رویکرد مدیریت جهادی لبنانی میسازد که برابر قدرتهای بزرگ مقاومت میکند هم در دفاع از خود و هم در دفاع از مظلومان و حتماً رویکرد مدیریت جهادی میتواند در آینده در بازسازی فلسطین آزاد شده نیز نوآورییهای شگفتی ساز داشته باشد.
۸) جهاد سازندگی خالق مکتب مدیریتی تمدن ساز :
انحلال جهاد سازندگی یک اقدام فاجعه آمیز بود اما این حادثه هرگز نمیتواند نهضت جهاد سازندگی را به فراموشی بسپارد بگونهای که مدیریت جهاد از حضور در میدان تا مکتب و کلاس و دانشگاه و حوزه و همه جا گسترش یابد غنی شود و متکی به جهاد علمی به عنوان مکتب مدیریتی تحول وضع موجود و آبادانی و شکوفایی تمدن ساز وارد کارزار و مدافع واقعی خون شهیدانی شود که مبارزه علیه دشمنان را برای عمران بلاد و تمدنسازی میخواهند زیرا آنها رهرو راه امام حسین علیه السلام هستند که بارها تأکید فرمودند:
هدف از قیام حسینی احیای دین جد ایشان و عمران بلاد است.
۹) منتظران ظهور :
جهادگران همچنان منتظران واقعی ظهور منجی دادگستر تمدنساز هستند زیرا از سویی منتظرند تا ساختار حکومتی هرچه بیشتر جهادی شود و خود آشکار و پنهان همچنان خدمتگزار مردم و مشتاق فلاح و رستگاری و اجازه یافتن برای خدمتگزاری بیشتر هستند. منتظران واقعی آنهایی که بیشتر ناله و گریه می کنند نیستند بلکه آنانی هستند که شب و روز درگرهگشایی از امور مردم و حکمرانی در تلاش هستند و امیدوارند که خدمات آنان موجب رضایت خداوند و اسباب خشنودی و سرافرازی آقا امام زمان (ع) قرار گیرد.
محمدتقی امانپور
خرداد 1403